Hogyan építsük be Montessori módszerét a mindennapjainkba?

Montessori otthon

Montessori otthon

Montessori kompatibilis gyerekkönyvek

2019. február 23. - mozeskosar

 

Mitől lesz egy gyerekkönyv "Montessori-kompatibilis"?

A Montessori pedagógia hat éves kor környékéig (a második fejlődési szakasz megkezdéséig) nem ajánlja a fantázia bevezetését. Olyan gyerekkönyveket keresünk tehát, amik története valós vagy valóságon alapuló (tehát nincsenek benne például tündérek, sárkányok, vagy beszélő állatok). Az illusztrációkból a valósághű ábrázolásokat, (akár igazi fotókat) illetve a szép, esztétikus képeket keressük. Sajnos a magyar nyelvű, vagy magyar nyelvre lefordított gyerekkönyvek között nem egyszerű olyanokat találni, amik megfelelnek ezeknek a feltételeknek. Az általam kigyűjtött könyvek közt is van olyan, ami nem 100%-ig tud megfelelni mindkét feltételnek, de igyekeztem röviden megmagyarázni, hogy miért tartom mégis érdemesnek az említését, illetve a valósághű történet, de nem valósághű ábrázolás nálam előnyt élvez. Mindig irigykedve nézem az Amerikában élő Montessori családok könyvespolcait, mivel rengeteg Montessori-kompatibilis gyerekkönyv közül válogathatnak, akár a könyvtárban is. Ha nagyon tetszik egy angol nyelvű könyv, a bookdepository-ról szoktam rendelni, és vagy lefordítom, vagy angolul olvasom a kislányomnak. A könyveknél direkt nem jelöltem meg életkort, mert a kiadó által ajánlott életkor általában körülbelül stimmel, illetve mert minden gyerek más, így nem tudok és nem is szeretnék általánosítani. Amire még odafigyelek könyvválasztáskor, az a pontos fogalmazás (erről majd később fog szólni egy bejegyzés, hogy miért) tehát nem "babanyelv" (egyszerű példa erre mondjuk, hogy nem "bogárka", hanem "cserebogár"), és hogy valós információt adjon a könyv (erre jó példa a terhességről, születésről szóló könyvek: egyszerűen elmagyarázza a gyerek szintjén a valóságot, nem mondja például, hogy a gólya hozza a kisbabát).

A következő könyveket a könyvtárban találtam:

 

Móra kis felfedező zsebkönyvek

img_8591.jpg

Barátnőm, Bori sorozat

img_8567.jpg

Janó és Janka meséi

Ez egy holland klasszikus mese, aminek az illusztrációi ugyan nem realisztikusak, de a történetei mindennapi eseményeket mutatnak be, röviden, egyszerűen.

img_8588.jpg

Rotraut Susanne Berner Böngésző sorozata

Szerintem ezeket a könyveket senkinek sem kell bemutatni. Totyogó korú gyerekek bármennyiszer képesek elolvasni, és mindig újabb dolgokat felfedezni bennük- így nagyon gazdag nyelvi lehetőségeket rejt.

img_8590_1.jpg

Christine Henkel könyvei

Ezek a szépen rajzolt könyvek annyiban különböznek a legtöbb böngészőtől, hogy az állatok pontos megnevezései is megtalálhatók az oldal szélén, ezzel segítve a szülőket :)

img_8671_1.jpg

img_8672_1.jpg

Mit? Miért? Hogyan? Scolar Mini sorozat

img_8572_1.jpg

Katie Daynes könyvei

Anna Milborune: Nézd meg sorozat

Ezeknek a könyveknek az illusztrációja ugyan nem kifejezetten valósághű, de a benne található információk nagyon korrektek, nincsenek "lebutítva", és a gyerekek korának megfelelő, hiteles válaszokat ad.

img_8597_1.jpg

img_8599_1.jpg

img_8580_1.jpg

img_8582.jpg

Keress, találj, mesélj!

img_8600_1.jpg

img_8602_1.jpg

Éjjel-nappal a repülőtéren

img_8594_1.jpg

img_8595_1.jpg

Kis tudósok szókincstára

Őszintén szólva nekem ennek az illusztrációi kifejezetten nem tetszenek, de mégis azt gondolom, hogy a két-hároméves korosztálynak tökéletes a szókincsük bővítésére. Ebben a korban mindenhez szavakat igyekeznek társítani, és ez a könyv pontosan ezt a szükségletet elégíti ki.

img_8576.jpg

img_8574.jpg

Mi Micsoda mini sorozat

img_8593.jpg
Muzsikáló Madárház

Versek, dalok, és hasznos, valós információk a madarakról nagyon szépen illusztrálva. Ez a könyv tökéletes!

img_8697.jpg

img_8698.jpg

Márti könyvek

Ezekben a könyvekben hosszabb, bonyolultabb történetek találhatók, úgyhogy nagyobb gyerekeknek lehet érdekes elsősorban.

img_8611.jpg

A következő könyveket könyvtárban, vagy használtan érdemes keresni, mivel sajnos már nem lehet kapni őket:

 

Apró Lépések sorozat

img_8577_1.jpg

Művészet gyerekeknek

img_8670_1.jpg

Julcsi sorozat

img_8667_1.jpg

img_8668_1.jpg

Kedvenc mondókáim

Ez a mondókás könyv nekünk is meg van egyébként, csak már szétesett a sok olvasástól. :) Igazi állatos képek és egyszerű, klasszikus mondókák találhatók benne.

img_8583_1.jpg

img_8584_1.jpg

 

"Érzékenyítő" könyvek:

Egyrészt azért neveztem így ezeket a könyveket, mert nem tudok jobb kifejezést, másrészt mert így nevezik őket a könyvtárban. Ezek a könyvek a Montessoriban kiemelt szerepet kapó béke oktatással hozhatók összefüggésbe, mivel a különböző emberek megértése, empátia tanulása nagyon fontos készség, ami az egész életünk során elkísér minket. Nem szeretnék semmiféle vallási vagy politikai állásfoglalást kifejezni, ám a tőlünk különböző emberek pozitív megítélése, és a békés együttélésre nevelés mindenképpen helyet kell kapjon a Montessori családok életében.

Bármi Lehetsz! 

Ez a könyv gyönyörű illusztrációkkal ünnepli a gyermekekben rejlő végtelen lehetőségeket.

img_8681_1.jpg

img_8682.jpg

A sehány éves kislány

Ez a klasszikus szintén gyönyörűen illusztrált, és nagyon szerethető módon mesél a várandóságról, és a születésről.

img_8691.jpg

img_8692.jpg

Anup és a csodálatos tűzhely

Egy indiai kisfiúról szól a könyv, aki keményen dolgozik, hogy a nagyanyjának vehessen egy tűzhelyet. Ezáltal a könyv által egy kis betekintést nyerhetnek a gyerekek a világ másik felén élő gyermekek életébe, nehézségeibe.

img_8665.jpg

img_8666_1.jpg

Újabb esti Buddha-mesék

Nem kell feltétlenül Buddhistának lennünk a meditáció gyakorlásához, vagy a pillanat megélésének gyakorlásához. Ezek a mesék nyugalmat árasztanak, és segíthetnek olyan technikákat tanítani a gyerekeknek, amik később nehezebb pillanatokban jól jöhetnek önnyugtatásként.

img_8689.jpg

img_8690.jpg

Jó éjt jóga

Ez a könyv is a mindfulness technika elsajátításában segít, illetve a nyugtató testmozgást promótálja.

img_8695_1.jpg

img_8696_1.jpg

Már sábesz van?

Akármilyen vallást gyakorlunk is (vagy akár semmilyet), fontos, hogy gyermekeink a többi vallásról is halljanak, tudomást szerezzenek. Ez egy a zsidó vallással kapcsolatos, mesés, de informatív könyv.

img_8685_1.jpg

img_8686_1.jpg

Beszélgessünk róla! sorozat

Fontos társadalmi problémákat feszeget ez a könyvsorozat. Azt gondolom, hogy egy nagyobb gyerek életébe már mindenképpen begyűrűznek ezek a problémák valamilyen szinten (hallja az ezekről a témákról folytatott felnőtt beszélgetést mondjuk), és például ezekkel a könyvekkel segíthetjük számukra ezek megértését. Sok gyereknek okozhatnak félelmet, szorongást is ezek a témák, amik talán ilyen módon enyhíthetők.

img_8687_1.jpg

img_8688_1.jpg

Esti mesék lázadó lányoknak

Igazi nőket ünnepel ez a könyv, akik felülkerekedve a nemi sztereotípiákon, sok mindent elértek-sokszor rengeteg nehézség ellenére. (például Maria Montessorit)

img_8664.jpg

img_8663.jpg

 

Néhány könyv a saját kis "házi könyvtárunkból":

Nézd már! Mik ezek? sorozat

Ezeket a kis könyveket a Lidl-ben lehetett kapni valamikor, és egyből többet is beszereztünk belőle. Nem tartom kizártnak, hogy máskor is elérhető lesz.

img_8677_1.jpg

img_8678_1.jpg

Global Babies

Smile!

A babák szívesen nézegetik más babák arcát, ezekkel a könyvekkel kezdett el a kislányom először "egyedül olvasni", lapozgatni, önállóan nézegetni. Szeretem, hogy különböző népcsoportokat is bemutatnak ezek a könyvek.

img_8675_1.jpg

img_8676_1.jpg

Ismerd meg a kerti madarak hangját!

Ennek a sorozatnak van tengeri és éjszakai állatos változata is, de szerintem ez a legkülönlegesebb. Mila már hangról felismeri és meg tudja különböztetni ezeket a madarakat.

img_8679_1.jpg

img_8680.jpg

Útravaló lapozgató

img_8673.jpg

img_8674_1.jpg
Eyelike sticker books

Különböző témájú matricás könyvek rengeteg matricával, igazi képekkel. Mi évekig használjuk egy ilyen könyv matricáit.

img_8683_1.jpg

+1: Ezek ugyan nem könyvek, hanem memóriajátékok, de nagyon ígéretesnek tűnnek (nekem főleg a madaras és a faleveles tetszik).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://montessoriotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr6314629848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása