Hogyan építsük be Montessori módszerét a mindennapjainkba?

Montessori otthon

Montessori otthon

Gyerekneveléssel kapcsolatos könyvek

2019. augusztus 18. - mozeskosar

 

Sokszor nehéz kiválasztani, hogy pontosan melyek azok a gyereknevelési könyvek, amikre érdemes időt szánnunk a szülővé válással egyébként is radikálisan lecsökkent időnkből. 

Ez a lista azokról a könyvekről szól, amiket én olvastam és szívesen ajánlok, és azokról, amiket tervezek a jövőben elolvasni. 

Ezek a könyvek segítenek abban, hogy a gyermek fejlődési szintjének megfelelő elvárásokat támasszunk; de mit is jelent ez valójában? Honnan tudhatjuk, hogy mi felel meg? A válasz a gyermeki agy fejlődésének tanulmányozásában keresendő. Fontos, hogy megértsük mondjuk, hogy miért nem érti még egy baba/kisgyermek, hogy mi az, hogy valamit nem szabad (mert még nem alakult ki az önkontroll ebben az életkorban). Ugyanúgy, amikor a totyogók ütni, harapni kezdenek, hiába mondjuk nekik, hogy ez nekünk fáj, valójában ők még nem tudják megérteni, hogy egy másik embernek milyen az, ha valami rossz érzés. Ha tudjuk ezeket, és tudunk rá alternatívákat is, azzal sok stressztől kímélhetjük meg magunkat és a gyerekeinket. 

 bloom-blossom-blur-361757.jpg

Amiket eddig olvastam:

Beszélj úgy, hogy érdekelje,hallgasd úgy, hogy elmesélje (kisgyerekes szülőknek)

Nagyon nagyon sok hasznos információ van ebben a könyvben. Az I. rész kicsit "szárazabb", szerintem nehezebben befogadható, picit sok benne a tudnivaló, ezért érdemes lassabban olvasni, többször visszatérni rá, egyszerre csak egy fejezettel foglalkozni, és azt megpróbálni a gyakorlatban alkalmazni. Különben úgy érezhetjük, hogy nem tudjuk mit is kellene használnunk  hirtelen a sok technika közül. A II. rész tartalomjegyzékére érdemes időnként rápillantanunk, főleg ha valamilyen nevelési problémával találjuk szembe magunkat, mivel olyan fejezetekre van osztva, mint pl. "Ételcsaták- harc a konyhaasztalnál" vagy "Vásárlás a gyerekekkel- rémdráma a közértben". 

A gyermeki elme

A könyv végén életkorra lebontott táblázatot találunk a kihívást jelentő helyzetekben alkalmazható legfontosabb technikákról 0-tól egészen 12 éves korig. A többi részét is érdemes elolvasni, de nagy segítségünkre lehet, ha csak ezt a táblázatot átfutjuk időnként.

Egyszerűbb gyermekkor

Erről a könyvről már volt szó egy korábbi bejegyzésben, alapvetően a Waldorf pedagógiához köthető, de az én véleményem szerint biztonsággal megállja a helyét egy Montessori szülő könyvespolcán is ;)

Pozitív fegyelmezés

Ez volt a legelső gyerekneveléssel kapcsolatos könyv, amit elolvastam. Először csatlakoztam a Pozitív Fegyelmezés Facebook csoporthoz, és ezután kíváncsi lettem a könyvre is. Azt hiszem, hogy vannak benne kisgyermekeknél is alkalmazható és hasznos technikák, de főleg a nagyobb gyerekekre koncentrál (valaki javítson ki, ha nem így van, régen olvastam, de így emlékszem). Mindenesetre biztos, hogy tetszett, és hogy úgy terveztem, hogy még elolvasom néhányszor, mert meg is vettem magamnak.

Nincs rossz gyerek

Ebbe a könyvbe csak beleolvastam, de Janet Lansbury-t régóta követem Facebook-on, sok cikkjét olvastam, ismerem a megközelítését. A magyar származású Gerber Magda (aki egyébként Pikler Emmitől tanult) által létrehozott "RIE" (Resources for Infant Educarers) szemléletét követi. 

Amiket tervezek elolvasni:

Testvérek féltékenység nélkül

Sok jót olvastam erről a könyvről, ha egyszer aktuális lesz nálunk, biztos, hogy elolvasom. 

Szülők feltétel nélkül

Alfie Kohn egy nagyon híres, elismert szerző. Régóta szót emel a büntetés és jutalmazás nevelési elve ellen, ez a könyve is erről szól.

Amit rosszul tudunk a gyerekekről

Ez egy megosztó könyv, amire nagyon kíváncsi vagyok. Az egyik fejezet például arról szól, hogy miért fals a fehér bőrszínű szülők részéről azt gondolni és remélni, hogy elég annyit tenniük, hogy nem említik a különbséget kisgyermekeiknek a más bőrszínű emberek és maguk között. 

Erőszakmentes kommunikáció

Valószínűleg alapműnek kéne lennie, nem csak a gyereknevelésben vehetjük hasznát, hanem a felnőtt kapcsolatainkban is. 

A család ereje

Dr. Máté Gábor egy magyar származású Kanadában élő orvos. Szerzőtársához, a pszichológus Dr. Gordon Neufeld-hez fordult segítségért anno saját gyerekével kapcsolatban, és ekkor hallotta először azt a tézist, miszerint a család szerepét egyre inkább átveszik a kortársak. Erről szól a könyv. 

Játékos nevelés

Ahogy a címből is kitalálhatjuk, ez a könyv arról szól, hogy hogyan vigyünk több játékosságot a mindennapokba, és hogyan találjuk meg azt a játékot, ami nekünk is és a gyerekeinknek is egyszerre élvezetes, szórakoztató. 

Angol nyelven:

The Joyful Child

A gyermek első három évéről szól ez a könyv, és ebben a Montessori filozófia megvalósításáról. A Frida Be Mighty blog szerint minden benne van, amit az első három évben tudnunk kell, például az előkészített környezetről, játékokról, vagy a beszédről. A blog azt is említi, hogy a csecsemőkkel/kisbabákkal kapcsolatos gondolatok nem támogatják a kötődő nevelés bizonyos elveit (például a szoptatással altatást), de ezeken szerintem nyugodtan átlapozhatunk.

The Montessori Toddler

Ez egy olyan könyv, amit már a megjelenése előtt is szerettem volna elolvasni, de azóta sem sikerült. Ahogy ezt leírom, eszembe jutott, hogy írnom kellene róla egy külön bejegyzést valamikor, úgyhogy most már hivatalosan is ígéretet tettem, hogy behozom ezt a lemaradást :)

There's No Such Thing as Bad Weather

Ez skandináv anyuka könyve, amiben arra biztat minket, hogy minden időben töltsünk sok időt szabadban a gyerekekkel. 

Toddler Discipline for Every Age and Stage

Ezt a könyvet egy kedves ismerősöm, Aubrey írta, mégis úgy érzem, hogy elfogultság nélkül tudom ajánlani. A többi könyvvel szemben az a nagy előnye, hogy könnyen tudunk benne keresni- életkorra van bontva, viszonylag rövid, pont a fáradt szülőknek készült, akiknek nincs ideje egy hosszabb könyvet végiglapozni. Az első négy év kihívásairól szól.

The Gentle Eating Book

Kevés olyan szülőt ismerek, aki nem aggódott soha a gyermeke étkezési szokásain. Sőt, kevés olyan felnőttet ismerek, akinek egészséges a kapcsolata az étellel. Ez a könyv rávilágít a saját szokásainkra, és választ ad a leggyakoribb gyermekkori evési kérdésekre. 

How Children Learn

Amennyit olvastam erről a könyvről, abból azt szűrtem le, hogy sok ponton nagyon hasonlókat mond, mint Montessori. Például, hogy a gyermekek mindig tanulnak, nem csak a tantermekben, és hogy a valós élet dolgait szeretik csinálni. Érdekelne, hogy mit tud még mutatni ez a könyv.

Parenting Beyond Pink and Blue

Ennek a könyvnek a témája közel áll a szívemhez, mert magam is igyekszem amennyire csak lehet, nemi sztereotípiák nélkül gyereket nevelni. Szó esik benne arról, hogy sok mindent tudat alatt csinálunk különbözően a fiú és a lány babákkal, gyermekekkel, és hogy ezek a különbségek mennyire gátolhatják őket abban, hogy kiteljesítsék személyiségüket.

It's Okay Not to Share

A címből is kiderül, hogy többek között arról is szól a könyv, hogy ne kérjük/kényszerítsük arra a gyerekeket, hogy osztozzanak a játékaikon. Illetve, hogy sokszor, amikor valamit elvárunk a gyerekektől, akkor igazából a másik szülő véleményét tartjuk szem előtt, nem pedig a gyerekek érdekeit. 

Nurtured by Love

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://montessoriotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr1614819548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása